Pleurotus ostreatus production using corn and legume husks
Resumen
Pleurotus ostreatus is an edible fungus that is produced on a wide variety of agricultural and agroindustrial wastes, due to its great capacity to colonize and degrade lignocellulosic substrates. The objective of this work was to evaluate the kinetics of radial growth, to obtain mycelium and the production of Pleurotus ostreatus in fresh state, using for its growth tender corn cob husk, legume husk (pea, bean and broad bean). In the first phase, mycelial growth was determined and in the second phase, production of the fungus Pleurotus ostreatus. For radial growth or mycelial growth, a completely randomized experimental design was used, with five treatments and five replicates. In the kinetics of radial growth, which was the obtaining of mycelium, the one that showed the best behavior in the growth of Pleurotus ostreatus was the culture medium Papa dextrose agar plus the inclusion of pea husk (Pisum sativum) 74 mm at 168 hours of growth, while the best harvest yield of Pleurotus ostreatus was fava bean husk (Vicia faba) 151.40 g of Pleurotus ostreatus, per kilogram of substrate in the first harvest. With these results, there is an alternative to use vegetable waste generated in the central market of the canton of Quevedo, Province of Los Ríos, Ecuador, to obtain a foodstuff and reduce the contamination that waste generates in the environment.
Derechos de autor 2022 Jorge Gustavo Quintana Zamora, Fred Eduardo Taranto Moreira, Mercedes Cleotapra Moreria Menéndez, Mercedes Cleotapra Moreria Menéndez, María Aurora Parrales Gallo
Esta obra está bajo licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0.
La revista brinda acceso abierto inmediato a todo su contenido sobre el principio de que hacer que la investigación esté disponible de forma gratuita para el público para apoyar un mayor intercambio global del conocimiento.
De esta manera, el lector/a puede acceder a todos los contenidos de la revista desde el momento de la publicación sin coste ni obligación de suscripción.
La revista ienen licencia bajo el acuerdo de licencia internacional Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). Los/as autores/as retienen los derechos de autor y se permite a terceros copiar, distribuir y hacer uso de los trabajos siempre que cumplan con los términos y condiciones establecidos por dicha licencia
- citar la autoría y la fuente original de su publicación (revista, editorial y URL de la obra).
- No se usen para fines comerciales.
- Si remezcla, transforma o crea a partir del material, deberá difundir sus contribuciones bajo la misma licencia que el original.
Puede encontrar más información al respecto en https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.es.
La Revista declina cualquier responsabilidad sobre posibles conflictos derivados de la autoría de los trabajos que se publican.