Effect of calcium acetylide on fruit ripening in two banana cultivars
Resumen
The irrational use of ripening agents can cause damage to banana composition. Therefore, the objective of this research was to analyze the use of calcium acetylide in fruits of Musa paradisiaca L., Dominico and Barraganete varieties. A completely randomized design (CRD) with factorial arrangement A x B x C was used, with twelve treatments and three replications, for the determination of differences between means Tukey was used (p≤ 0.05). The variables evaluated were: ripening time, dry matter content, moisture, pH, energy, brix degrees, acidity, pulp hardness, peel dry matter, peel moisture and peel color, for which a total of 36 boxes were used, which were sampled at two times: 48 and 72 hours after the calcium acetylide was applied. Regarding the results, it should be noted that, regardless of the variety, both in physical and qualitative parameters in fruit pulp, all treatments exposed to calcium acetylide were outstanding. However, within chemical parameters such as energy and dry matter content, the controls stood out, respectively. In conclusion, there was a marked influence of calcium acetylide as an artificial ripening agent over natural ripening in the other aspects evaluated, especially in the ripening time variable, where the treatments exposed to it were able to obtain an advantage of more than 50% of time in relation to the controls.
Derechos de autor 2022 Jaime Vera Chang, Byron Merchán Sánchez, Diego Tuarez Garcia, Antonio Bustamante González
Esta obra está bajo licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0.
La revista brinda acceso abierto inmediato a todo su contenido sobre el principio de que hacer que la investigación esté disponible de forma gratuita para el público para apoyar un mayor intercambio global del conocimiento.
De esta manera, el lector/a puede acceder a todos los contenidos de la revista desde el momento de la publicación sin coste ni obligación de suscripción.
La revista ienen licencia bajo el acuerdo de licencia internacional Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). Los/as autores/as retienen los derechos de autor y se permite a terceros copiar, distribuir y hacer uso de los trabajos siempre que cumplan con los términos y condiciones establecidos por dicha licencia
- citar la autoría y la fuente original de su publicación (revista, editorial y URL de la obra).
- No se usen para fines comerciales.
- Si remezcla, transforma o crea a partir del material, deberá difundir sus contribuciones bajo la misma licencia que el original.
Puede encontrar más información al respecto en https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.es.
La Revista declina cualquier responsabilidad sobre posibles conflictos derivados de la autoría de los trabajos que se publican.